Flytta till Spanien

Flytta till Spanien

Flytta till Spanien 

Att flytta till ett annat land är ett stort beslut och om du har valt att flytta till Spanien skulle vi vilja dela några tips med dig gällande att flytta till Spanien. Några av dem kan tyckas självklara medan du inte tänkt pa vssa andra saker. Vi hoppas att de kommer att förbereda dig pa några av skillnaderna mellan din livsstil i Svergie och ditt framtida liv i Spanien.

Hälsovård

Marbella har det nyaste, mest moderna och välutrustade sjukhuset i Spanien (Hospital Costa del Sol) med en bra, välutrustad klinik med ett omfattande urval av allmänläkare och specialister.
Privat sjukförsäkring finns tillgänglig via olika grupper såsom SANITAS. Kostnaden per person kan variera beroende på ålder och hälsotillstånd. Spaniens socialförsäkringssystem tillåter nu E.U. invånare att ha tillgång till hälsonätet via en särskild blankett (E-101).

Glöm inte ta med det blåa EU-kortet så kan du minska kostnader.

För invånare som är egenföretagare, äger ett företag, eller är anställda, får du automayiskt tillgång till det spanska hälsonätet.

Skaffa ett NIE nummer

Skaffa ett NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) är det första du bör göra när du flyttar till Spanien eftersom du kommer att behöva detta NIE för praktiskt taget allt du gör. Detta är ett personligt identifieringsnummer för utlänningar – spanska folket har dem också, men de kallas NIF (Número de Identificación Fiscal). Du kan skaffa ett själv genom att gå till närmaste Rikspolisstyrelse eller betala en gestor som kan skaffa det åt dig.

En Gestor är inte någon som du stöter på i Svergie men i Spanien kan du knappast göra någonting utan en. De är en korsning mellan en revisor och en paralegal. En Gestor ser efter officiella dokument som du behöver, och kan ge dig de bästa råden om din situation. De kan ställa upp för ditt företag, ansöka om uppehållstillstånd, ta hand om dina bilregistreringar, födelsebevis och mycket mer. För att en Gestor ska kunna ordna dessa dokumentationer får du troligtvis betala en avgift från 50€ för en enkel registrering upp till 900€ för en företagsregistrering. Kostnaderna beror på hur lång tid processen kommer tar och om regeringstjänstemännen måste få betalt för utförandet.

TOPP TIPS:

Vi rekommenderar att du inte skaffar NIE-numret i augusti månad då de flesta statliga kontor har stängt hela månaden eller har lite personal som arbetar vilket gör processen långsam. Även Gestor, advokater och notarier brukar vara lediga denna månad eftersom de inte kan påverka så mycket när statliga kontor är stängda eller arbetar med lite personal!

Dokument – var förberedd!

Spaniens byråkrati älskar dokument och oavsett vad du söker, ta åtminstone tre kopior av de handlingar du bett om. Ta kopior av sådana som du inte ens bad om eftersom du kanske upptäcker att det är det du verkligen behöver vid ett senare tillfälle. I Spanien kallas lagen ”Falta Uno” (vilket innebär att det alltid finns en som saknas) så var beredd på det. Öva upp tålamodet och ta definitivt med dig en spansktalande vän om det är möjligt. 

Detta är också därför en Gestor kommer väl till hand – de känner oftast någon på stadshuset eller en notarie, så om det finns dokument som saknas, kommer de att kunna hjälpa dig att få tag i dem. Och naturligtvis har en Gestor i uppgift att se till så att du aldrig lämnas utan rätt dokumenta i första hand!

Butikers öppettider?

Det kan vara något av en chock när man för första gången ska gå ut och handla på helgen för att upptäcka att de inte kan – Spanien stänger oftast kl 14:00 på lördagar och öppnar igen på måndag kl 10:00. I de större städerna finns det undantag och i köpcentrum som La Cañada och El Corte Ingles som är öppet hela lördagen. Söndagar är det öppet under sommarmånaderna men endast de större kedjorna.

Å andra sidan har många affärer öppet till 21:00 eller till och med till 22:00 på kvällen under veckan, från måndag till fredag!

En annan tidsplan

Att få kläm på den spanska definition av morgon, eftermiddag och kväll kan vara något av en utmaning.

  • Mañana: Morgonen sträcker sig ända till kl 14:00 och eftermiddagen (la tarde) sträcker sig till det är mörkt.
  • La Tarde: Det finns inte direkt ett namn för ”kväll” som i Sverige men när de säger frågar om man vill ta en drink på ”kvällen” ‘la tarde’ menar de troligtvis runt 19:30 – 20:00.

Det finns en liknande fråga runt måltiderna:

  • Första frukosten är kring 07:00 – 08:00.
  • Andra frukosten mellan 9.30 – 11:00.
  • Lunch är mellan 14:00 -16:00, eftermiddags snacks vid 17:30.
  • Middagen äts mellan kl 21:00 – 23:00. Kommer du till en traditionell spansk restaurang oför att äta mellan kl 19-20, kommer det att vara tomt eller väldigt lite folk och de kanske erbjuder de inte middag än. Det finns restauranger och barer som inte strikt går efter denna tidsplan, så oroa dig inte.

Sedan finns det ett faktum att om du är sen i Spanien så är du verkligen i tid! När någon säger att de kommer att möta dig vid 14:00, är det mycket troligt att de kan dyka upp kl 14:30 utan att ens ha en ursäkt! Ta inte illa upp, du kommer snart vänja sig vid detta avspända sätt att leva och njuta av det ännu mer. Vem har tid för stress i härliga temperaturer? Det finns en anledning till att de spanska lever längre i genomsnitt än nordeuropéer, och att komma sent till ett möte är en av dem! (Och olivolja förstås … men det för en annan blogg!)

Vi vill att du ska lära dig lite spanska innan du flyttar till Spanien, forskningsbanker, inklusive de bästa sätten att överföra pengar mellan länder och om du inte ännu bestämt exakt var du vill bo i Spanien, ta tid att utforska attraktiva lägen innan den stora dagen. På Marbella Dream Living kan vi hjälpa dig med råd om bostadsområden i Marbella och Costa del Sol – gör en lista över vad du önskar ha nära dig och vi hittar områden och fastigheter som bockar av din lista! Att flytta till Spanien ska vara en rolig process istället för en stressigt och läskigt steg!

Skola 

Att flytta till Spanien med barn som fortfarande går i skolan behöver inte innebära en stor förändring. Det finns flera internationella skolor i området, inklusive en i Sotogrande området.

Ett urval av läroplaner erbjuds. För ytterligare information, kolla in nedanstående skolnor på deras respektive hemsidoa:

Spanska statliga skolor använder samma system som i Svergie med studentexamen. De elever som inte anses ha tillräckligt med kunskap för att gå vidare till nästa årskurs får stanna kvar ytterliggare ett år  och följa läroplanen.

I allmänhet går man ut skolan med mycket goda resultat och den  största delen av eleverna går vidare till universitet.

Eftersom många klasser har undervisning på spanska får man ha detta i åtanke om man har barn som inte kan spanska sedan tidigare. I detta fall bör läroplanen beaktas.

Ju yngre barnet är, desto lättare är det att snappa upp språket. De flesta under 12 år kan prata spanska efter 3-4 månader.

Hoppas denna blogg har du hjälpt dig med mer information och tips gällande att flytta till Spanien!

©2021 Marbella Dream Living | Designad och underhållen av Plush Global Media

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account