Skatt i Spanien

Skatt i Spanien

Skatt i Spanien

Låt oss ta en titt på hur det fungerar med skatt i Spanien när det kommer till att köpa fastighet i Marbella och hur de varierar beroende på om du köper en nyproduktion eller en fastighet som någon bott i tidigare.

Skatt på nybyggda Fastigheter i Spanien

För det första är det moms (IVA) på 10% på nybyggda fastigheter baserat på inköpspriset. Lägg sedan till 1% av inköpspriset till stämpelskatt. Dessa skatter betalas av köparen och när du gör din insättning till fastigheten som du vill ha, måste du betala moms på den vid tidpunkten. 

ITP Skatt på Fastigheter som det bott folk i tidigare 

Om fastigheten du köper i Marbella har varit bebodd tidigare, då betalar du en skatt för överlåtelsen som kallas Impuesto sobre TRANSMISIONES Patrimoniales – eller ITP. I denna situation finns det ingen moms eller stämpelskatt att betala på fastigheten, bara ITP, som varierar från region till region och som i Andalusien är från 8% upp till € 400.000. Nästa 300.000 € är föremål för en ITP med 9% och efter att det är en filt 10%

Så, för att ge dig ett exempel baserat på en fastighet med 1 miljon € skulle inneära ett ITP enligt denna formel – (€ 400.000 x 8% = 32.000 €) + (€ 300.000 x 9% = 27.000 €) + (€ 300.000 x 10% = 30.000 €) = totalt € 89.000.

Fastighetsskatt för icke-bosatta 

Om personen du köper en spansk fastighet från inte är en spansk invånare, vilket ofta kan vara fallet i Marbella, måste köparen behålla 3% av köpeskillingen och betala till de spanska skattemyndigheterna. Det är vanligt att din advokat hanterar dessa skattebetalningar åt dig.

Lokal Fastighetsskatt eller IBI

Ägare betalar en årlig skatt baserad på taxeringsvärdet på fastigheten. Ungefär som kommunalskatt. Den nuvarande IBI taxeringen i Marbella är 0,88%

Övriga Fastighetskostnader vid köp

Du kommer att behöva räkna med kostnaden för en advokat i köpet av din spanska fatsighet. Du kommer inte att bli bekant med är notarie avgift, som grundar sig på den deklarerade inköpspriset. Du bör be din advokat att forska i ”fastighetsbeteckning”, värdet på fastigheten och ange värdet i fastighetsregistret för att se till att det inte finns några skillnader mellan dem. Notaries avgifter kan variera från 0,5% – 1% av inköpspriset, så glöm inte att räkna in det i budgeten. Du kommer också att behöva betala ytterligare 1% av inköpspriset för att ha försäljningen registrerad i Fastighetsregistret.

Om du har några frågor gällande skatt i Spanien så är du varmt välkommen att kontakta oss, vi förklarar gärna närmre och ger dig tips på hur du kan spara en slant här och där!

©2021 Marbella Dream Living | Designad och underhållen av Plush Global Media

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account